Pubertetstrin - Danske vækstkurver 2014

Vækstkurver logo
Gå til indhold

Pubertetstrin

Danske pubertets-nomogrammer

Beskrivelse af pubertetsudviklingen                                  

Til at beskrive pubertetsudvikling på en standardiseret måde bruges en række skalaer fra 1 til 5. Skalaerne kaldes også Tannerstadier opkaldt efter den børnelæge, som først definerede dem1.

For piger er der en skala for brystudvikling (Tannerstadie B1-B5); for drenge en for udviklingen af de ydre kønsorganer (penis, testikler og pung, Tannerstadie G1-G5); og for både piger og drenge er der en skala for kønsbehåring (Tannerstadie PH1-PH5). Nedenfor kan du se beskrivelser af de forskellige stadier. Det bør være en trænet børnelæge eller syge/sundhedsplejerske, som vurderer Tannerstadierne (og måler testikelvolumen), da der er mulighed for fejlskøn2.

Pubertetstrin - Piger                                        

Bestemmelse af bryststadie (B1-B5) og pubesbehåringsstadie (PH1-PH5)

Beskrivelse af Tanner pubertetstrin hos piger

Pubertetstrin - Drenge 

Bestemmelse af genitaliestadie (G1-G5) og pubesbehåringsstadie (PH1-PH6)

Beskrivelse af Tanner pubertetstrin hos drenge
Bestemmelse af testikelvolumen
Testikelvolumen måles af en trænet sundhedsfaglig person ved hjælp af et orchidometer eller ved ultralydsscanning.

Hvis man ikke har adgang til et orchidometer kan man få et indtryk af sammenhæng mellem testikelvolumen og testikeldiameter og -højde af figuren nedenfor (obs. bemærk den indsatte størrelsesskala). Det er dog behæftet med langt større usikkerhed at estimere testikelvolumen ud fra sådan en tegning i forhold til brug af et orchidometer. En tommelfingerregel er, at en testikellængde >2,5 cm svarer til et testikelvolumen >3 mL3
Billede af et orkidometer som bruges til at vurdere testikelstørrelse
Orchidometer
Billede af testikelvolumen i ml i forhold til længde og diameter
1Tanner I M. Growth at adolescence. With a general consideration of the effects of hereditary and environmental factors upon growth and maturation from birth to maturity. Oxford: Blackwell Scientific, 1955. 212 p. (1st ed.); 1962, 325 p. (2nd ed.).  
2Rasmussen et al. Validity of self-assessment of pubertal maturation. Pediatrics. 2015 Jan;135(1):86-93.
3Sadov et al. Testicular growth during puberty in boys with and without a history of congenital cryptorchidism. J Clin Endocrinol Metab 101: 2570–2577, 2016
Tilbage til indhold